509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni yayınlayan Gelir İdaresi Başkanlığı elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde önemli değişikliklere gidileceğini belirtti. İlgili tebliğ e-fatura ve e-arşiv kullanacak firmalar için neleri değiştirecek?
E-dönüşüm kapsamında kâğıt tasarrufu ve oluşturduğu maddi yükten tasarruf sağlamak adına elektronik sistemlere geçiş yapan Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura ve e-arşiv denetimleri ve kullanımı ile ilgili birçok tebliğ yayınladı. Minimum ciro limitinin açıklanması ve 2020 itibari ile geçiş zorunluluğunun açıklanmasının ardından tebliğin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği hala merak konusu.
Resmi gazetede yayınlanan 509 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Gelir İdaresi Başkanlığı cevapsız kalan sorular için açıklık getirdi. Bu tebliğ ile e-fatura ve e-arşiv denetimleri kullanımı ve nde önemli değişikliklerin altı çizildi.
E-Faturaya Geçmesi Gereken Firmalarda Aranan Şartlar?
Şüphesiz e-faturaya geçiş şartlarında en önemli değişiklik ciro limitinde yaşandı. Geçmiş yıllarda ciro limiti 10 milyon TL iken yeni yayınlanan tebliğ ile bu sınır 5 milyon TL’ye düşürüldü. Yani cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar en geç 1 Temmuz 2020 tarihine kadar e-fatura’ya geçmeleri zorunlu hale geldi.
2020 ve sonraki dönemlerde ciro limitini aşan firmalar ise ilgili dönemin 1 Temmuz tarihine kadar e-fatura sistemine geçmeleri firmanın sağlaması gereken zorunluluklardan.
Yayınlanan tebliğde ciro limiti es geçilerek e-fatura sistemlerine zorunlu geçiş yapması gereken sektörlere de yer verilmiş. Bunlar;
ÖTV 1 ve 3 kapsamındaki ürünleri üreten firmaların, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayan firmaların en geç 1 Temmuz 2020’ye kadar e-faturaya geçmeleri gerekiyor. Bu dönemden sonra faaliyete yeni geçen firmalar ise ilk 3 ay içerisinde zorunlu olarak e-fatura sistemine geçmeleri gerekmektedir.
Meyve sebze ticareti yapan firmaların ise en geç 1 Ocak 2020 tarihine kadar e-fatura sistemine geçiş yapmaları gerekmektedir. Aynı şekilde ilgili dönemden sonra faaliyete geçen firmalar da açılışlarından itibaren ilk 3 ay içerişinde e-fatura sistemine geçmek zorundalar.
E-Arşiv Kullanım Zorunluluğu Nasıl Olacak?
E-Arşiv sistemi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğe göre en geç 1 Ocak 2020 tarihine kadar geçmesi gereken firmalar;
Mevcut durumda e-fatura zorunluluğu bulunan firmalar,
Dijital ortamlardan ve internetten ilan yayınlayan veya hizmet satanlara aracılık eden firmaların,
Aynı gün içerisinde 30 bin TL’nin üzerinde vergi mükellefi olmayan şahıslara fatura düzenleyen firmalar veya şahıslar,
Yine aynı gün içerisinde vergi mükelleflerine, tüm vergiler dâhil 5 bin TL’nin üzerinde fatura düzenleyen firmaların veya şahısların e-arşiv faturaya zorunlu olarak geçiş yapmış olmaları gerekmektedir.
Konu ile ilgili detaylı bilgi için Vergi Usul Kanunu Tebliği’ni buradan inceleyebilirsiniz.
E-Pusula Dijital Dönüşüm Hareketinizde Size Nasıl Kolaylıklar Sağlayacak?
E-Pusula, e-fatura başvuru ve aktivasyon işlemlerinizi kolayca ve eksiksiz bir şekilde yapmanızı sağlar. E-fatura geçiş zamanınızı kendinize göre ayarlayabilir ve hazır olduğunuz anda e-fatura’ya geçiş yaparsınız.
E-Fatura başvurusu ve geçiş aşamaları hakkında detaylı bilgi almak için buradan rehber yazımızı okuyabilirsiniz.
E-Pusula ile dijital dönüşüm sürecini başlatmak ve e-fatura sistemimize göz gezdirmek için 14 günlük ücretsiz deneme sürecinizi başlatın. Daha fazla bilgi almak ve işletmenize özel fiyatlarımızdan faydalanmak için demo formumuzu doldurun.