20 Soruda E-Fatura Detayları – Rehber 2

Sorularla E-Fatura rehberine göz atmayı unutmayın.

E-Fatura 10 Ocak 2020

E-Fatura’nın detaylarını ve bilinmeyen, en çok merak edilen konularını derlediğimiz bu yazı dizimizde soruları en açık bir şekilde sizler için cevapladık.

6 – Fatura gönderilen tarafın da elektronik fatura kullanıcısı olması gerekir mi?

Hayır. Elektronik faturanızı düzenledikten sonra karşı tara gönderiminizi yapabilirsiniz. Faturanız e-Arşiv olarak karşı tarafa gider ve mali değeri vardır.

Karşı tarafın e-fatura kullanıcısı olup olmadığına bakmak isterseniz e-Fatura Resmi Sitesi üzerinde bulunan listeye bakabilirsiniz.

Bununla beraber sadece e-fatura sistemi kullanıcısı iseniz, e-fatura kullanmayan kişi ya da firmalara kağıt olarak fatura kesip gönderebilirsiniz.

e-Fatura ve e-arşiv sistemlerini beraber kullanıyorsanız faturanızın e-fatura olarak hazırlanmış olması gerekiyor.

7 – Elektronik faturanın kağıt çıktısını almam gerekiyor mu?

Hayır gerekmiyor. Müşterilerinize faturalarınızı elektronik olarak iletirsiniz. Faturalama ve gönderme süreciniz tamamen dijital ortamda gerçekleşir.

Peki elimdeki kağıt faturalar ne olacak?

İki farklı durum söz konusu;

  • e-Fatura ve e-arşiv sistemleri ile faturalama için elektronik ortama geçiş yaptıysanız bundan sonra artık hiç kağıt (matbu) fatura kesmemeniz gerekiyor. Bu durumda elinizdeki kağıt faturaları vergi dairesine götürerek geçersiz kıldırabilirsiniz.
  • Sadece e-fatura sistemine geçmiş e-arşiv sistemine geçiş yapmadıysanız eğer, e fatura uygulamasına kayıtlı olmayan kişi ve firmalara kağıt faturalar da gönderebilirsiniz demektir.

8 – E-faturayı yazdırmak istediğim zaman mühür veya ıslak imza gerekiyor mu?

E-faturalarınızı yazdırabilirsiniz. Karşı taraf faturalarını matbu olarak saklamak isteyebilir. Bu durumda herhangi bir mühür veya ıslak imzaya ihtiyaç yoktur.

9 – E-fatura entegratörü ne ifade ediyor?

Faturalama süreçleri farklılık gösteren veya çok sayıda fatura düzenleyen mükelleflere, kendi altyapısının yetersiz gelmesi durumunda teknik yeterliliği sağlamış entegratörler vasıtası ile elektronik ortamda e-fatura gönderip alma imkanı vardır. GİB tarafından özel entegrasyon yetkisi almış mükelleflerin kendi sistemlerini kullanarak da e-fatura uygulamasından faydalanabilirsiniz.

10 – e-Faturada iade faturası durumu bulunuyor mu?

Tabii ki. Elektronik fatura kullanıcısı iseniz iade işlemlerinizi aynı matbu fatura iadesi şeklinde yapabilirsiniz. E-Pusula size kolay bir şekilde iade faturası oluşturmanızı sağlar.

© E-Pusula 2024 | E-Pusula bir Pusula Plus uygulamasıdır.
En iyi deneyim için lütfen cihazınızı dik konuma getiriniz.

En iyi deneyim için lütfen cihazınızı dik konuma getiriniz.