E-Fatura’nın detaylarını ve bilinmeyen, en çok merak edilen konularını derlediğimiz bu yazı dizimizde soruları en açık bir şekilde sizler için cevapladık.
1 – E-Fatura Kavramı Neyi İfade Ediyor?
E-Fatura faturalarınızın dijital ortamda elektronik olarak düzenlenmiş halidir. E-Fatura elektronik ortamda oluşturulduğu için kağıda basılma durumu yoktur. Elektronik faturanın 2 çeşidi vardır:
E-Fatura: İki tarafın da elektronik fatura kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılır. GİB sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletimi sağlanır.
E-Arşiv: E-Fatura mükellefi kapsamına girmeyen vergi mükellefi tüzel kişilere ve vergi mükellefi olmayan gerçek şahıslara dijital ortamda iletilen elektronik fatura biçimidir. İsterseniz e-arşiv faturanızın çıktı halini de iletebilirsiniz.
E-Fatura üzerinde dövizli işlemler gerçekleştirebilir, yurtdışına da fatura kesebilirsiniz. KDV muafiyeti için doğru kodu sistemden seçmeniz gerekmektedir.
Özetle E-Fatura ve E-Arşiv sistemlerini kullanarak herkese dijital ortamda faturalarınızı kesebilirsiniz.
2 – E-Arşiv Zorunluluğu Kimler İçin Geçerli?
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve geçmiş yılında ciro tutarı 5 Milyon TL ve üzeri olan firmalar en geç 1 Ocak 2019 tarihine kadar zorunlu geçiş yapmak durumundaydılar. Her yıl bu ciro miktarı GİB tarafından tekrar düzenlenmektedir. E-Fatura mükellefi olan ve zorunlu durumu olmayan firmalarda E-Arşiv sistemlerine kendi tercihleri doğrultusunda da geçiş yapabilmektedirler.
3 – E-Faturaya Kimler Geçebilir? Başvuru Süreci Nasıl Gerçekleştiriliyor?
Elektronik faturaya geçiş ile ilgili 2 temel konu mevcut:
Gerçek ya da tüzel kişiliğiniz olmalı,
Ciro limitiniz 5 Milyon TL ve üzeri olmalı.
Anonim şirket, limited şirketi ve şahıs şirketi olan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilmektedirler. E-Fatura için ciro limitine ulaşan ve aşan firmalar en geç 1 Temmuz 2020 tarihine kadar geçmeleri zorunlu iken belirtilen ciro limitinin altında kalan firmalar ise kendi istekleri doğrultusunda E-Fatura sistemine geçiş yapabilirler.
E-Pusula dijital dönüşüm hareketlerinde sizler için oluşturduğu E-Fatura ve E-Arşiv sistemleri ile geçiş sürecinizi hızlı ve kolay bir şekilde yapmanızı sağlıyor. Geçiş süreci ile ilgili detaylı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
4 – E-Fatura Sistemine Geçiş Maliyeti Ne Kadar?
E-Fatura sistemine geçiş yapmak için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden alacağınız Mali Mühür Sertifikanız olmalıdır. Mali mührün bedeli;
Tüzel Kişiler için = 270 TL + KDV
Gerçek Kişiler için = 150 TL + KDV‘dir.
Fiyat bilgileri yıl içerisinde farklılık gösterebilir. Mali mührünüz 3 yıl boyunca geçerli olmaktadır.
Mali mühür haricinde E-Pusula e-fatura sisteminde faturalarınızı kullanmak ve almak için kontör paketlerinden dilediğinizi alabilirsiniz.
E-Pusula hesabınız yoksa ücretsiz 14 günlük deneme sürecinizi başlatmak için demo formunu doldurabilirsiniz. Size en uygun fiyatlarla sunduğumuz kontör paketlerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Firmanız için size özel paketlerimiz içinse bizimle iletişime geçmeniz yeterli!
5 – E-Fatura Nasıl Gönderilip Alınıyor?
E-Pusula kullanıcıları için e-fatura işlemleri her zaman çok kolay!
Başvuru süreciniz ve aktivasyon işlemleriniz tamamlandıktan sonra E-Fatura hesabınız aktif edilir. Aktivasyon tarihinden itibaren oluşturduğunuz faturalarınızı E-Pusula üzerinden gönderip almaya başlarsınız.
Bu süreçten sonra elinizde kalan matbu faturalarınızı vergi dairesine giderek imha ettirin. E-Fatura ve E-Arşiv sistemine geçtikten sonra kesinlikle matbu fatura kullanmamanız gerekmektedir.
Rehber serimizin bir sonraki yazısı için buraya tıklamanız yeterli!
E-Pusula ile dijital dönüşüm sürecini başlatmak ve e-fatura sistemimize göz gezdirmek için 14 günlük ücretsiz deneme sürecinizi başlatın. Daha fazla bilgi almak ve işletmenize özel fiyatlarımızdan faydalanmak için demo formumuzu doldurun.