E-Fatura’nın detaylarını ve bilinmeyen, en çok merak edilen konularını derlediğimiz bu yazı dizimizde soruları en açık bir şekilde sizler için cevapladık.
11 – e-Fatura nasıl iptal edilir?
Yanlış kestiğiniz e-faturaların ger dönüşünün olmadığını düşünebilirsiniz fakat matbu faturadaki gibi elektronik faturada da iptal ve iade işlemleri yapabiliyorsunuz, yalnızca faturanın türüne göre işlemin yapış şekli farklılık gösteriyor. Göndermiş olduğunuz e-fatura’nızın iptal edilebilmesi için karşı tarafın 7 gün içerisinde bu faturayı “reddetmesi” gerekiyor. 7 gün içerisinde reddedilmeyen e-faturalar onaylanmış sayılır.
Göndermiş olduğunuz e-arşiv faturaları ise gönderen tarafından E-Pusula hesabı üzerinden iptal edilebilir.
12 – e-Faturayı nasıl arşivleyeceğim?
e-Faturaların kağıt üzerinde saklanması yasal zorunluluğunuz değildir.. Faturalar tamamen elektronik ortamda arşivlenmektedir.
E-Pusula kullanıcısı iseniz E-Pusula faturalarınızı arşivler, faturalarınızın dökümanlar arasında kaybolup gitme ihtimali ortadan kalkmış olur. İhityaç duyduğunuz an faturalarınıza E-Pusula hesabınızdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İsterseniz bu faturaları toplu biçimde excel formatında dışarı aktararak bilgileri çevrimdışı bir ortama indirebilir, faturaların orijinal kopyalarını .pdf formatında bilgisayarınıza da kaydedebilir veya ihtiyaç dahilinde beyaz A4 kağıdı üzerine yazdırabilirsiniz.
13 – e-Faturaya kullanıcısı olduğum zaman muhasebecim ile olan süreçlerim nasıl etkilenecek?
Elektronik fatura kullanımı, faturalama sürecinizin maliyetini düşürür, faturalama operasyonunuzu tek tıka indirger, tahsilatlarınızı hızlandırır. Bütün bunların yanında, muhasebeciniz ile çalışma süreciniz de e-fatura kullanımı ile birlikte kolaylaşır. Bu avantajlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
- Muhasebeciniz için veri girişi için harcadığı zaman ciddi anlamda azalır. Muhasebeciniz, kullandığı muhasebe programına E-Pusula üzerinden dışarı aktardığı verileri yükleyerek veri girişini hızlandırabilir.
- Muhasebecinizi E-Pusula hesabınıza kullanıcı olarak davet ederseniz muhasebeciniz ay sonunu beklemeden fatura ve harcama bilgilerinize erişebilir; sizin ayrıca veri paylaşmanıza gerek kalmaz. E-fatura kullandığınızda faturalarınızın resmi kopyaları da hesabınızda olacağı için onlara da kolaylıkla erişebilir.
- Gerekli kontroller zamanında sağlanır, olası yanlışlıkların önüne geçilir.
- Aynı veriler üzerinden karşılıklı tek bir dil konuşursunuz.
- Beyanname hazırlık döneminde faturalar beklenmeden beyanname kapatılması yapılabilir. Böylece beyanname hazırlama süreci çok daha kolay ve hızlı olur.
Mesaisinin büyük çoğunluğunu veri girişi gibi operasyonel bir sürece harcayan muhasebeciniz, işinizi geliştirmenize yardımcı olabilmek için ciddi anlamda vakit kazanır ve firmanız ile olan başka çalışmalara daha fazla zaman ayırabilir.
9 – e-Fatura sıra-seri no nasıl işleyecek?
Paraşüt üzerinde elektronik fatura oluşturduğunuzda (faturayı resmileştirdiğinizde) sistem otomatik olarak bir fatura numarası veriyor. Bu numara e-fatura ile e-arşiv faturada farklı harflerle oluşacaktır; numaralar birbirini takip etmeyebilir.
10 – e-Faturayı gönderdikten sonra faturada değişiklik yapabilir miyim?
Hayır. Normal faturayı kesip gönderdikten sonra değişiklik yapamama durumunuz elektronik faturada da geçerli. Fakat göndermiş olduğunuz elektronik fatura:
- e-fatura ise, faturayı karşı tarafın reddetmesi üzerine yeni bir e-fatura oluşturulabilir,
- e-arşiv ise siz bu faturayı iptal edip tekrardan yeni bir fatura oluşturabilirsiniz.
Temel ve ticari e-fatura senaryolarında iptal ve iade taleplerinin değişiklik gösterdiğini unutmamamız gerekir.